Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Slovákov opantala polárna žiara! Uvidíme ju ešte aj dnes? Jasná odpoveď meteorológov

Polárna žiara nad Bratislavou. Zobraziť galériu (3)
Polárna žiara nad Bratislavou. (Zdroj: facebook/Bratislavský kraj)

BRATISLAVA – V noci z piatka na sobotu sme boli svedkami vesmírneho divadla, aké tu nebolo 20 rokov. Skoro z každého kúta Slovenska sme mohli pozorovať polárnu žiaru. Ľudia sa delili o úžasné zábery, mnohé vznikli priamo z ich balkónov či dvorov. Otázka znie, či si rovnaké scenérie budeme môcť vychutnať aj dnes. Meteorológovia v tom majú jasno.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu výrazná slnečná aktivita silným slnečným vetrom naďalej k Zemi prináša veľké množstvo materiálu a vyvoláva mimoriadne silnú geomagnetickú búrku, podľa NOAA s najvyšším stupňom G5. Z toho vyplýva, že aj najbližšiu noc stále pretrváva vysoká pravdepodobnosť výskytu polárnej žiary aj v miernych zemepisných šírkach.

Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zobraziť galériu (3)
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pozorovať polárnu žiaru z nášho územia však podľa nich nebude také jednoduché ako včera, pretože nad Slovenskom očakávame viac oblačnosti. „Tá už teraz pokrýva veľkú časť nášho územia, vyskytujú sa aj prehánky. Jej vývoj v najbližších hodinách nie je úplne jednoznačný a jednotlivé výstupy predpovedných modelov sa trochu líšia,“ uviedli.

Polárna žiara nad Vysokými Tatrami, 10. mája 2024.
Zobraziť galériu (3)
Polárna žiara nad Vysokými Tatrami, 10. mája 2024.  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

„Všeobecne sa dá povedať, že najvyššiu pravdepodobnosť pozorovania polárnej žiary budeme mať na západným, čiastočne aj stredným Slovenskom, i keď tam to bude premenlivejšie. Na východe je šanca najmenšia, trochu stúpa nadránom v severnej časti,“ dodali.

 

Viac o téme: Polárna žiara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu